Pages - Menu

dilluns, 13 de desembre del 2010

QUE LI APORTES TU AL MÓN DE L'ESCALADA?


Amb la publicació de l'article 200 del blog em fèia ganes fer una cosa especial, i pensant pensant se m'ha ocorregut fer una reflexió a nivell global.

El títol és bastant explícit, pero ho desenvoluparè una mica més.

Darrerament, em queden molt els comentaris i els fets negatius que la gent (en aquest article sempre faré referència a la gent, com a gent escaladora) té per costum amollar, sense tenir en compte a qui li amolla, ni tenir-se en compte a ell mateix, i clar tots aquests comentaris negatius van dirigits a la gent que aporta coses al món de l'escalada, i em sap greu, perquè em queda un gust agredolç, per una banda sembla que la gent intenta aportar qualque cosa i per l'altre em sembla que la gent és molt poc respectuosa.

És clar que la gent que més rep és la que està per mig fent coses, la gent que només es dedica a anar a trepar i a apuntar-se les vies que encadena quan arriba a casa poques crítiques pot rebre. Però això no és el quit de la qüestió, el quit de la qüestió és si TÚ, t'has demanat mai que li aportes a l'escalada? No només es pot aportar algo equipant vies (vies, boulders o psicoblocs), que és la manera més "material" d'aportar a l'escalada. Que mean si m'enteneu, hi ha molta gent que no ha posat un parabolt en la seva vida, però és capaç de dir-te que t'has equivocat de 20 cm en la col·locació del tercer seguro de la teva via. Aquesta gent sol ser la que diu que no equipa perquè no tè temps, ja vos dic ara, que això és un mite, qui equipa, equipa perquè li agrada equipar i qui no: jo ho entenc; compra el material, carrega la motxilla, ves per dalt a despenjar-te (joer quin cague), on pos la reunió, ara me roda un parabolt, ara no sé on posar el següent parabolt, hostia, se m'està clavant es p... arnes, això desploma, m'he quedat sense bateria, i després clar, vendra l'opinador de turno a dir-te que...perquè has sikat aquell canto, perquè no has posat la reunió més alta, aquesta regleta està massa arreglada, està bruta... buffff, ja me diras tu!!!

Ara que si equipar, es purament pasional, reequipar ja és la repera, és algo només apte per masoquistes, aqui ja sí que sí, vas a una via que pot ser que no sigui teva, que l'has feta cinquanta vegades i que podries passar sense fer-la la vegada número 51, però dius venga, que ningú es mati, ho deixes tot ben coriós, reunió, parabolts, tot el material vell llevat (que això sí que duu feina), i encara així no està del tot bé (segur que hi ha qualcú que troba que estava millor abans, cony ho haguessis fet tu!) tambè hi ha l'opció de reequipar la via i deixar el material vell o només reequipar el seguro que està més rovellat i que a tú, que estàs provant la via te fa una mica de por (però aquesta gent sol ser de la gent que no aporta molt al món de l'escalada, només un seguro).

Encara així jo crec que si això del taladro no és lo teu no importa, jo crec que pots fer coses per millorar tot un poc.

Per exemple: tu que ets d'aquests que esperes a que la via després d'equipada hi haguin passat un parell de persones (aquests solen ser dels que sí que s'ho curren) i que la via estigui ben neta, ben marcada de magnesi, i ben graduada per poder-la provar a vista.
Ara ja la darrera moda és: vies que fa estona que estavan equipades, algunes rovellades a punt per reequipar-les (més curro), però que les vies no estan ni tan sols provades, arriben (els que sí aporten coses) les proven, les graduen les deixen tacades, les reequipen si cal i al moment ja hi ha coa davall les vies, encara que quedín un munt de projectes en el mateix sector i del mateix nivell...però clar, així me puc apuntar qualque cosa quan arribi a casa.

Més coses que es poden fer, no sé, si no fas qualque cosa de les anteriors, pots per exemple dur-te la brutor que queda a les escoles, o clar com que no és meva..., i bono aprofitant que ja està brut la puc deixar aquí, perquè després m'he d'aturar a un contenidor i ja faig tard.
O també podeu cridar l'atenció a qualcú que duu una conducta poc cívica: tema cans, brutor, renou, pujar el cotxe més del compte, atravessar per un lloc que està prohibit,... en teoria la gent que està amb tu t'ha de recolsar i la comunitat d'escaladors sempre estarà de la teva part.
Podeu dur una clau anglesa a la motxilla i llevar tota la ferrumalla que hi ha abandonada per la paret (bono no tota la ferrumalla, basta la de les vies que pugueu voltros) i que l'únic que fa és que estigui tot més lleig.

Tambè qualcú pensara que pot aportar una crítica constructiva, i és vera, el que passa és que jo vos recoman que perquè faceu una millor crítica, faceu qualque cosa de les amunt esmentades...per no dir totes.

Bé, no sé, esper que vos agradi molt l'article i que si qualcú vol aporta més coses, (a apart de glamour i prestigi) supòs que la gent estarà encantada.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

"Ahi las dao", trob molt acertades les teves paraules i en aquests moments que tenc un poc la moral per terra m'han animat.
Gracis bitxo!!!

Tomeu Genovart ha dit...

Molt bé Fran, estas filosofic i m'agrada que algú digui aquestes coses que tots, o quasi tots, pensam i que pocs feim. Amés totes aquestes petites aportacions, que qualsevol pot fer, son una manera de col·laborar a que el nostre esport tiri endevant i no ens tanquin les zones d'escalada.Ja està bé de pensar només amb un mateix i ser un poc civic i aferrar-si quan toca. Salut.

Fran ha dit...

Que quedi clar que aquest article no és una defensa personal a ningu en concret, sobrtot és una cridada d'atenció a la gent, perquè pensi mean que fa i que deixa de fer, i de quina manera se dirigeix a la gent per dir-li la seva opinió.
A part del que dic a l'article, tambè es poden acondicionar zones, camins, accesos, demanar permisos perquè tothom pugui anar-hi, etc, etc, i sobretot una mica de respecte.

TJ. Sosa ha dit...

ole, ole i ole!!!!!!!!!!
Ses critiques han d'esser sempre constructives, clar que si!!
Tot lo que dius, tambe s'hauria d'aplicar a tots els esports de muntanya.
molt bon article i molt acertat!
ENHORABONA

Vicenç ha dit...

Fran molt bones reflexions

charly-foracorda ha dit...

Franxisquet, he tornat a llegir el teu article i em sembla boníssim!! la primera vegada ho vaig llegir ràpidament i em va semblar bé però ara em sembla molt bo!!.
Ho has explicat perfectament. Crec que tots hauríem de fer-nos aquesta pregunta i respondre'ns a nosaltres mateixos amb sinceritat.

Que aportem a l'escalada? Record en els 90 vam tenir una veritable batalla en contra dels escaladors que no equipaven. Eren uns altres temps i solament comptàvem amb diverses escoles, per a nosaltres el descobrir noves parets i equipar era una necessitat.

Avui he canviat d'opinió i crec que solament deuria equipar la gent que té ganes de fer-ho, sense obligacions ni pressions. Equipar és un plauer no una obligació. El que no puc entendre és als escaladors que porten anys escalant i no tenen curiositat de crear, descobrir i experimentar l'equipar una línia verge. Si jo no pogués equipar perdria alguna cosa.
Franxisquet has trobat la paraula perfecta per descriure el reequipar "masoquisme"!!. El reequipar és un dels treballs més ingrats que hi ha. No descobreixes, no crees, curres i et critiquen, ideal!!

Estic totalment amb tu en el tema de que podem aportar coses a l'escalada que passen desapercebudes però són molt necessàries. Recollir brutor, recriminar als quals no compleixen amb les normes, recolzar les causes que tinguin a veure amb la nostra comunitat, federar-nos, assistir a les trobades, etc.
Crec que entre tots podem fer el nostre esport més sostenible, crear menys impacte a la natura i poder fer pinya pel que sorgeixi.

Franxisquet no deixis de pensar i escriure. Gracies !!!

gusblok ha dit...

Estic en tu,per mala sort són molts pocs els que entenen l'escalada baix aquest prismes,la majoria només els interessen els "numeros", hi ha poca gent que visqui l'escalada com tu.

Però bé luxarem per canviar les coses.

Adeuuuuuuuuu