Pages - Menu

dijous, 7 d’octubre del 2010

PENYAL DE CAN FIL

Aqui vos envii les dades que m'ha enviat en Tomás d'una nova zona d'escalada que el tot solet s'encarregat d'equipar, 31 vies i encara n'hi caben més. Jo ja he anat un parell de vegades i la veritat és que he passat gust de les vies i del lloc. Però bono en Tomàs a continuació vos ho explica amb claretat. L'únic que no ha dit en Tomàs és que es pot anar-hi amb nins a les dues zones d'abaix, però anau MOLT alerta les vies són noves i hi ha bastant de perill de que hi caguin pedres.



PENYAL DE CAN FIL

Aquesta nova escola d’escalada ha estat el fruit d’una visita que vaig fer a la zona a principis del 2009. Des de feia molt de temps sempre que pujava es camí de Sa Comuna havia pensat que algún dia tenia que anar a veure aquest penyal taronja que hi ha a l’esquerra. És així que aquest dia va arribar, avorrit i sense sabre que fer un horabaixa m´hi vaig atracar i després d’una ullada a la zona vaig pensar que podrien sortir un parell de vies.
Abans de començar a fer-hi feina em vaig informar i assegurar de que no tindria problemes ni per equipar, ni per després anar a escalar. Es penyal en qüestió es diu de Can Fil, des de es camí des Grau destaca una gran bauma i unes xorreres molt peculiars on hi ha unes vies que equiparen ja fa temps n’Esteve de Bunyola i en Samuel i en Palanca. Després d’aquestes vies pujant aferrats a sa paret s’arriba a una paret seca que fa de partió, separa la zona privada de la zona pública. A partir d’aquí entram dins el territori de Sa Comuna, amb la sort de que encara queda paret vertical per poder enfilar-se, després d’una ullada em va semblar que se li podria treure profit.
Ara, gairebé un any després d’haver començat a equipar, sa zona té 31 vies repartides en tres sectors, on encara n’hi caben un grapat més. Com podeu imaginar aquesta nova escola, és el resultat de dies de feina i “como no” d’un parell de doblers invertits en material, això no ho vull recalcar per cap altre cosa que la de tornar a demanar la col·laboració de tots aquells que hi aneu a escalar. Respectau el medi, accediu a la zona per on s’indica, deixeu el cotxe on s’aconsella i no cerqueu alternatives que al final ens poden perjudicar a tots i que només ens reportaran un mínim estalvi de temps en l’aproximació. Les vies antigues de sa bauma i ses xorreres, a part de que es seguros estan xungos, com ja he dit abans estan dins sa zona privada, per tant no tenim permís per anar-hi a escalar. Per evitar problemes fins que no es xerri amb el propietari no s’hi pot anar ni a escalar ni a equipar. Agrairia la col·laboració de la gent amb aquest aspecte, i si per desgràcia encara hi ha algun cabrestro que passi de tot i fagi el que li surt des collons, i teniu la sort de trobar-los contribuint de manera negativa a la conservació d’aquesta nova zona, pens que entre tots els que formam part d’aquest col·lectiu, els hi hem de pegar es toque i així, poc a poc entre els que si valoram i ens importa l’escalada aconseguirem poder conservar els llocs on anam a trepar.




Com arribar-hi?

No cerqueu alternatives per estalviar temps, heu d’aparcar el cotxe al poble, al carrer Sta. Catalina Tomàs hi ha un pàrking públic i començar a pujar per ses escales des C/ de Sa Comuna i anar a agafar es camí des Grau (que és públic) i seguir-lo fins a un punt on hi ha un aljub amb es sòtil esbucat. Després d’aquest aljub es camí fa un revolt a l’esquerra, just en aquest punt hi ha unes fites a la dreta que en 2’ ens deixaràn a les primeres vies des sector “sortat”. Des del poble fins aquest punt hi ha 20 min, s’únic emprenyo es haver de pujar ses escales, peró és l'única opció per arribar a la zona sense que ningú ens pugui dir res, com ja he dit no cerqueu altres alternatives, aquesta és l'única opció viable per accedir a la zona.




Informació d’utilitat.

La zona té tres sectors, el primer que ens trobarem és el sector “Sortat”, li vaig posar aquest nom perquè quan em vaig despenjar per primera vegada per accedir a una reunió, em vaig equivocar i ho vaig fer per una altre banda donant com a resultat aquest sector que no tenia previst equipar i que a l’actualitat té 4 vies i on tenc previst equipar-ne almenys dues més. Seguint sa paret uns 200-300 m. després arribarem al sector “K”. No sabia quin nom posar-li, i ja que la imaginació i les idees s’acaben i degut a que moltes de les vies que hi vaig començar a equipar en aquest sector tenien una k, ha estat així que ha quedat amb aquest nom. Passat aquest sector arribarem al passamans que dóna accés al sector “Sa Terrasseta”, sector que es troba enlairat, arriba a una repisa bastant còmode on hi ha el peu de via. Per a mi és el sector més bo de tots.

La orientació de tots els sectors és nord-oest, la qual cosa fa que durant el dematí hi hagi ombra i a partir del migdia, la hora variarà en funció de l’època de l’any, comença a guaitar el sol. El primer sector on apareix el sol és al sector “Sa Terrasseta” i a mesura que avança el dia acaba tocant les vies del sector “Sortat”.

Les vies són molt recents, encara ni ha que no tenen ni un any, i com és lògic falta que siguin repetides per acabar de netejar els peus sobretot i per consolidar i confirmar graduacions. Per ara podem dir que es tracta d’una escola de mitjà grau on predominen les vies 6è i 7è grau. Hi ha un grapat de vies que encara no han estat provades, al croquis surten sense graduació o amb un asterisc, la resta tenen una graduació bastant orientativa i definitiva, tot i que el grau s’anirà consolidant a mesura que la gent les vagi provant, és per aixó que la gran majoria surten amb una barra (6c/6c+, per exemple) on variarà com a molt la seva graduació d’un + a dalt o a baix. Les que no tenen barra / és perquè fins ara hi ha hagut consens amb la seva proposta de graduació.



Per ara vies que han agradat a la gent i que per tant són bastant recomanables són:

Al sector “K”: “Filiprim” 7a+; “K t creus” 1ªR 6b/6b+, 2ªR 6c/6c+; “K t crec” 7a; “K t crack” 7b+; “Puristes” 7a+ (a nen Fran li agrada molt, a mi me sembla un truñete); “Delikatessen” 6b+)
Al sector “Sa Terrasseta”: “Pitopausia” 7a+; “ADN” 7a; “Mal sofrit” 7a; per als que lis agradin ses regletes sa “Myotragus” és una linea molt estètica, conta amb molt pocs pegues i la seva graduació és molt orientativa 7b/7b+, a més en un dels pegues es va rompre una presa i molt probablement aquest fet endurirà es grau.

Com a tota escola nova encara queden moltes vies que no conten amb cap primera, per ara segons la meva informació el ball de primeres ha esta el següent:

“Sa Ximbomba” 7a+...... David Bernal
“Ves viu” 6c/6c+.....Tomàs Mut
“Drink Team”V+/6a.....Tomàs Mut
“Mallorka Vertical 6a/6a+.....Tomàs Mut
“Delikatessen” 6b+.....Miquel Àngel Muntaner (Emaya)
“Filiprim” 7a+.....Joan Simonet
“Kumbaya” 7b.....Jerry
“K t creus” 6c/6c+.....Joan Simonet
“K t crec” 7a.....Mónica Muñoz
“K t crack” 7b+.....”Palanca o acompanyant ¿?”
“Puristes” 7a+.....Gustau o Pep Sabater o Ruth¿?
“Batukada” 6c/6c+.....Tomàs Mut
“Kaperrut” 6b+/6c.....Tomàs Mut
“Pitopausia” 7a+.....Gustau Gastalver
“Foc i fum” 6b/6b+.....Joan Simonet
“Mal sofrit” 7a.....Gustau Gastalver


Ara que ve el bon temps per anar a fer-hi una visita només queda desitjar-vos que disfruteu la zona i que per favor faceu cas de les recomanacions que he recalcat al principi, sobretot perquè no ens puguin posar pegues per anar-hi i per poder disfrutar d’unes noves vies que de ben segur ni haurà més d’un que tendra un lloc on poder anar a fer vies a vista.

Tomás Mut